Blog

Máriatövis magolaj előnyei és felhasználása

2023.12.09 18:49
Máriatövis magolaj előnyei és felhasználása

A kutyatulajdonosok mindig természetesebb módszereket keresnek kedvencük egészségének és betegségek megelőzésének elősegítésére. Ha ez Önt is magában foglalja, a gyógynövény-kiegészítők, például a szilimarin és a máriatövis kutyáknak valók lehetnek, amit keres.

Mi az a máriatövis?

A máriatövis (Silybum marianum) egy virágos növény, amely magjában a szilimarin flavonoid vegyületet tartalmazza.

Néha „Mária bogáncsnak” vagy „szent bogáncsnak” nevezik a növény nevét a nagy, szúrós leveleken található fehér erekről. De ne hagyja, hogy éles külseje tévesszen meg: Sokan úgy vélik, hogy a máriatövis erőteljes gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik.

Egy átfogó orvosi áttekintés szerint az emberek már több mint 2000 éve használják a máriatövist, kifejezetten máj- és epeúti (epehólyag) betegségekre. Az Országos Egészségügyi Intézet még azt is megjegyzi, hogy a máriatövis májbetegségek, például hepatitis és cirrhosis, valamint epehólyag-problémák kezelésére szolgál.

Mi az a Silymarin?

Bár a máriatövis és a szilimarin kifejezéseket gyakran felcserélve használják, a szilimarin a növény azon része, amely jótékony tulajdonságokkal rendelkezik. A szilimarint a máriatövis magjából vonják ki, hogy kiaknázzák gyógyászati előnyeit. A szilimarin antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Évszázadok óta gyógynövényként használták különféle egészségügyi problémákra.

Néhány állapot, amelyen a máriatövis segíthet:

  • Akut vagy krónikus hepatitis
  • Cushing-kór
  • Cukorbetegség
  • Hasnyálmirigy-gyulladás

A máriatövist korlátozott mértékben tanulmányozták kutyák májkiegészítőjeként, de az eredmények ígéretesek. A Journal of Veterinary Pharmacology and Therapeutics című folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a máriatövis hatékonyan kezelte a Beagles májműködési zavarait. Úgy gondolják, hogy a szilimarin gátolja a gyulladásos folyamatokat, antioxidánsként hat a szabad gyökök megkötésével, amelyek károsíthatják a sejteket, fokozzák a máj fehérjetermelését és elősegítik az epe áramlását.

A kutyák Cushing-kórja esetén a máriatövis segíthet megvédeni a májat, mondja Dr. Angie Krause, a Colorado állambeli Boulderben található Boulder Holistic Vet holisztikus állatorvosa. Bár a máriatövis nem kezeli a Cushing-kór okát, segíthet megvédeni a májat a megnövekedett kortizolszinttől.

Egyes állatorvosok még a máriatövist és a szilimarint is javasolják cukorbetegség és hasnyálmirigy-gyulladás kezelésére kutyáknál. A máriatövis kis mértékben csökkentheti a cukorbeteg kutyák inzulinszükségletét. Előnyös lehet a hasnyálmirigy-gyulladás kezelésében is – egyrészt a máj megvédésére a hasnyálmirigy-gyulladástól, másrészt elősegíti az epe zökkenőmentes áramlását.

Máriatövis-kiegészítő kiválasztása kutyájának:

Ha máriatövis-kiegészítőt vagy más májkiegészítőt kell kiválasztani kutyájának, végezzen kutatást. A kisállat-kiegészítők gyártása nem szabályozott vagy szabványosított, ezért csak jó hírű márkáktól vásároljon, és konzultáljon kutyája állatorvosával.